Καθαρισμός

Ο οδοντιατρικός καθαρισμός είναι μια απλή αλλά πολύ σημαντική εργασία που προστατεύει αποτελεσματικά τα δόντια μας από την ουλίτιδα και κατ’ επέκταση την περιοδοντίτιδα.

Σκοπός του καθαρισμού είναι να απομακρύνουμε πλάκα και πέτρα από την επιφάνεια των δοντιών καθώς και από την περιοχή γύρω από τη γραμμή των ούλων. Για να προλάβουμε μελλοντικά προβλήματα, θα πρέπει να κάνουμε καθαρισμό περίπου κάθε έξι μήνες. Μαζί με την καλή στοματική υγιεινή, μπορούμε έτσι να «θωρακίσουμε» τα δόντια μας.

Τι είναι η πλάκα και η πέτρα;

Η πλάκα είναι ένα λεπτό στρώμα βακτηρίων που προσκολλάται στην επιφάνεια των δοντιών. Με καθημερινό βούρτσισμα και καλή στοματική υγιεινή μπορούμε να την απομακρύνουμε. Διαφορετικά η πλάκα αναπτύσσεται και εισχωρεί κάτω από τη γραμμή των ούλων όπου το βούρτσισμα δεν μπορεί να την απομακρύνει.

Η πέτρα προκύπτει από την αλληλεπίδραση της πλάκας με διάφορα συστατικά που την κάνουν να σκληρύνει. Έτσι δημιουργείται ακόμα ευνοϊκότερο περιβάλλον για τη συσσώρευση μικροβίων. Η πέτρα αναπτύσσεται και κάτω από τη γραμμή των ούλων με αποτέλεσμα τα ούλα να υποχωρούν.

Πώς γίνεται ο καθαρισμός;

Ο απλός καθαρισμός για αφαίρεση πλάκας και πέτρας πάνω από τα ούλα και γύρω από τη γραμμή των ούλων είναι μια απλή διαδικασία που γίνεται με εργαλεία χειρός ή συσκευές υπερήχων ή και τα δύο μαζί. Στο τέλος της διαδικασίας η επιφάνεια των δοντιών γυαλίζεται για να απομακρυνθούν συσσωρευμένες χρωστικές ουσίες που έχουν αλλοιώσει το χρώμα τους. Η στίλβωση αυτή γίνεται με μια ειδική συσκευή σαν σπρέι που εκτοξεύει στην επιφάνεια των δοντιών μικρά σωματίδια σόδας μαζί με αέρα και νερό.

Εμφράξεις

Οι εμφράξεις είναι τα γνωστά μας σφραγίσματα και αποτελούν μια πολύ συνηθισμένη οδοντιατρική εργασία. Τα χρησιμοποιούμε όταν μέρος ενός δοντιού έχει προσβληθεί από τερηδόνα χωρίς όμως η βλάβη να έχει φτάσει στον πολφό. Επίσης με σφράγισμα μπορεί να διορθωθεί κάποιο μικρό ράγισμα ή σπάσιμο.

Αρχικά αφαιρούμε από το δόντι τον τερηδονισμένο ιστό και διαμορφώνουμε κατάλληλα την περιοχή ώστε στη συνέχεια να τοποθετήσουμε το σφράγισμα.

Στη συνέχεια προσαρμόζουμε τα όρια και το σχήμα του σφραγίσματος, ώστε να μην επηρεάζεται η σύγκλειση των δοντιών, δηλαδή τα πάνω δόντια να ακουμπούν σωστά στα κάτω. Τέλος το σφράγισμα λειαίνεται.

Οι οδοντιατρικές εμφράξεις αποκαθιστούν αποτελεσματικά το σχήμα, την αντοχή και τη φυσιολογική λειτουργία του δοντιού αντικαθιστώντας την κατεστραμμένη αδαμαντίνη και οδοντίνη.

Το υλικό που χρησιμοποιούμε συνήθως είναι η σύνθετη ρητίνη. Σε σχέση με τα παλιά, μαύρα σφραγίσματα αμαλγάματος υπερέχουν αισθητικά χάρη στο λευκό τους χρώμα. Τα πλεονεκτήματά τους λοιπόν είναι:

  • Υψηλή αισθητική
  • Δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί υγιής οδοντικός ιστός για να τοποθετηθεί σωστά
  • Μπορούν να επισκευαστούν εύκολα αν υπάρξει κάποιο μικρό σπάσιμο.
  • Με την κατάλληλη διαμόρφωση μιμούνται πιστά τη μορφολογία του δοντιού
  • Μεγάλη αντοχή
  • Οι σύγχρονες ρητίνες είναι ανθεκτικές στον αποχρωματισμό