Βιοψία

Βιοψία είναι η χειρουργική διαδικασία με την οποία αφαιρούμε ένα τμήμα ιστού από το βλεννογόνο του στόματος (γλώσσα, υπερώα, παρειές, χείλη, έδαφος στόματος) προκειμένου να γίνει ιστοπαθολογική εξέταση. Το πρώτο βήμα για τη διάγνωση των στοματικών αλλοιώσεων είναι ο λεπτομερής κλινικός έλεγχος που μας επιτρέπει να προσδιορίσουμε κάποιες πιθανές αιτίες της πάθησης. Με τη βιοψία μπορούμε να καταλήξουμε σε μια τελική διάγνωση, με βάση την οποία θα σχεδιαστεί και το πλάνο θεραπείας.

Οι παθολογικές καταστάσεις του στόματος μπορεί να είναι φλεγμονώδη και αυτοάνοσα νοσήματα, λοιμώξεις, αντιδραστικές βλάβες, προκαρκινικές βλάβες (π.χ. λευκοπλακία, ερυθροπλακία), καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι. Μπορεί επίσης να είναι και στοματικές εκδηλώσεις συστηματικών νοσημάτων. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα οι καλοήθεις αλλοιώσεις «μιμούνται» στην κλινική τους εικόνα τις κακοήθεις και το αντίστροφο με αποτέλεσμα η βιοψία να είναι απαραίτητη για τη διάγνωση.

Συχνά ο ασθενής μπορεί να καταλάβει μόνος του ότι υπάρχει κάποια στοματολογική πάθηση, αφού υπάρχουν συμπτώματα όπως πόνος, καυσαλγία (αίσθηση καψίματος σε γλώσσα και χείλη), μούδιασμα,ξηροστομία, αλλαγές στη γεύση. Άλλες παθήσεις προκαλούν επίσης αλλαγές στο στόμα όπως διογκώσεις και όγκους, έλκη (πληγές), μεταβολές στο χρώμα του βλεννογόνου (λευκές, ερυθρές ή μελανές περιοχές), αλλαγές στην υφή (π.χ. τραχύτητα) και αιμορραγία. Υπάρχουν επίσης και αρκετές παθήσεις που δεν προκαλούν ορατά από τον ασθενή συμπτώματα αλλά μπορεί να παρατηρηθούν κατά τη διάρκεια ενός στοματικού ελέγχου.

Η βιοψία μπορεί να γίνει τόσο ολικά όσο και μερικά. Ολική βιοψία κάνουμε όταν η αλλοίωση είναι μικρή και την αφαιρούμει ολόκληρη μαζί με μικρό τμήμα υγιών ιστών που την περιβάλλουν. Η μερική βιοψία γίνεται όταν η βλάβη είναι μεγάλη, οπότε παίρνουμε ένα τμήμα της, συνήθως στα όρια υγιούς ιστού και ύποπτης βλάβης. Σε περιπτώσεις που έχουμε την υποψία για ενδεχόμενη κακοήθεια ή όταν η βλάβη δεν είναι προσβάσιμη ή όταν μπορεί να περιέχει υγρό μπορούμε να λάβουμε το υλικό της βιοψίας με τη χρήση βελόνας.